- Úvod
- Velké spotřebiče
- Sporáky
Sporáky
Jaký vybrat sporák?
Sami jistě dobře víte, že možnosti dnešního trhu s domácími spotřebiči jsou takřka neomezené, výrobci pružně reagují na potřeby domácností, což se odráží nejen v designu, variabilnosti umístění a rozměrech, ale také ve vývojích technologií a funkcí, kterými domácí spotřebiče disponují.
Hledáte-li momentálně spotřebič, který by měl sloužit k úpravě pokrmu, máte vícero možností. Můžete si vybrat z vestavných i volně stojících pomocníků, ze samostatných pečicích trub (které můžete kombinovat s varnou desku), varných desek, stolních trub, mikrovlnných truby anebo můžete zvolit vyzkoušený sporák
Sporákem většina výrobců označuje samostatně stojící spotřebič, jehož součástí je trouba a varná deska. Uvědomte si, že se bude jednat o spotřebič, který Vám bude sloužit když ne denně, tak jistě velmi často, a poměrně dlouhou dobu. Z toho důvodu mějte při výběru na mysli nejen momentální trendy, ale hlavně funkčnost, praktičnost a kvalitu výrobku, který volíte.
Výběr sporáku můžeme rozložit do tří základních kroků: 1. zvážení dispozic kuchyně; 2. volba podle přívodu; 3. funkce sporáku.
DISPOZICE
Výsledkem první volby by mělo být rozhodnutí, zda pořídit sporák vestavný, nebo volně stojící, jakou bude mít šířku, objem či počet plotýnek. Pro zabudování do kuchyňské linky jsou určeny "vestavné sporáky", jež nejčastěji nalezneme jako samostatné vestavné spotřebiče - můžeme tak pořídit samostatnou troubu, která může být od varné desky úplně oddělena nebo si můžeme pořídit polyvalentní troubu, což znamená, že trouba je kombinovatelná s varnou deskou a ovládání obou spotřebičů je společné.
Sporákem budeme označovat volně stojící spotřebič, jehož součástmi jsou trouba a varná deska. Sporáky se nejčastěji umisťují v přechodu pracovní plochy kuchyňské linky, nebo tam, kde je volné místo. Šířka sporáků je obvykle 50 cm, 55 cm a 60cm. Záleží jen na dispozici kuchyňské linky, kde bude sporák umístěn. Kladem sporáku je jeho snadná manipulovatelnost. Na trhu jsou k dostání i sporáky, které v sobě mají kromě trouby a varné desky zabudovánu i myčku nádobí. Ušetří se tak především místo, ale je nutné si uvědomit, že tento výrobek nebude zrovna nejvhodnější pro početnou rodinu.
PLYN x ELEKTŘINA
Na trhu je možnost si vybrat lze sporáku plynového, elektrického nebo kombinovaného, proto bude výběr sporáku ovlivněn tím, zda máte do bytu zaveden plyn a zda vám vnitřní rozvody elektriky umožní připojení elektrického sporáku. Ať již zvolíte jakýkoliv typ sporáku, neměl by mu chybět energetický štítek (ze zákona jím výrobce musí opatřit spotřebič od 1. července 2001). Z tohoto štítku se dozvíte, jaká je úspornost spotřebiče (A - nejvíce; G - nejméně), potřebu energie, účinnost.
Výhodou plynového sporáku je u plotýnek jejich rychlost, dobrá regulovatelnost a úspora tepelné energie. Hořáky dosahují okamžitě potřebnou intenzitu ohřevu a po vypnutí neuniká zbytkové teplo, jako je tomu u elektrických plotýnek. U plynových plotýnek důležité také jejich mřížky, jež by měly zajistit mimo jiné i dostatečnou stabilitu odkládaných nádob. Největší nevýhodou celoplynového sporáku je jeho trouba - plynové trouby se špatně regulují (jejich regulovatelnost je většinou v rozmezí 150 - 260°C) a ohřívají potraviny zespodu, takže se může stát, že budete mít bábovku dole připálenou.
U elektrických sporáků je trouba dobře regulovatelná (50 - 250°C) a rozloží teplo rovnoměrněji (ohřívá i shora), u horkovzdušných trub je zajištěno proudění horkého vzduchu ve vnitřním prostoru. Nevýhodou elektrického sporáku je jeho větší energetická náročnost. Některé elektrické sporáky také požadují přívod 400 V. Pokud zvolíte elektrický sporák, můžete si vybrat z klasických litinových plotýnek, sklokeramické desky či indukční báze ohřevu. Klasické elektrické varné desky s litinovými plotnami bývají již běžně vybaveny plotýnkou s "červeným bodem", který umožňuje její rychlejší rozehřátí.
Oproti klasickým plotýnkám snižuje sklokeramická deska ztrátu energie při rozehřívání desky a je úspornější a bezpečnější. Některé sklokeramické desky mou být vybaveny také zónami pro její rychlejší rozehřátí, jež většinou nalezneme pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóny, Sprint start aj. Rovnost desky také minimalizuje ztrátu prostoru mezi plotýnkami. Ovládaní sklokeramických desek může být jak mechanické, tak dotykové.
U nových typů nejsou výjimkou ani elektronické ukazatele či displeje, jež informují o probíhajícím dění na varné desce. Indukční varná deska pracuje na odlišném principu ohřevu. Její primární devízou je takřka nulová ztráta tepla při přechodu - ohříváno je přímo dno kovové nádoby. V rámci ohřevu elektrickou energií je typem, který je energeticky nejméně náročný a většinou se vyrábí se sklokeramickou vrchní deskou.
Výhody obou typů sporáků naleznete u sporáku kombinovaného. Kombinovaný sporák slučuje v sobě klady elektrických trub a plynových plotýnek. Vaření usnadní dobře regulovatelné plynové hořáky (věnujte pozornost výběru mřížek hořáku, měly by být funkční a bezpečné), zatímco komfort pečení poskytne elektrická trouba.
FUNKCE
Požadovaná velikost je individuálním krokem každého z nás. Pokud bydlíte sami nebo jen dva, patrně si nepořídíte sporák s objemem trouby 94 l. Jedná-li se však o vícečlennou domácnost nebo do budoucnosti počítáte s rozšířením rodiny, měli byste vybírat sporák takový, který zabezpečí plynulý chod domácnosti a pokryje její potřeby.
V předchozím bodě jsme se zmínili o některých funkcích a vlastnostech trub a varných desek sporáků. To, jaké funkce a vlastnosti budete požadovat, záleží na Vás. Různé modely nabízejí i různé funkce - u modelů v nejvyšší kategorii si můžete troubu volně programovat nebo můžete využít již předprogramování od výrobce.
Trouby mohou mít například program předehřívání, KeepWarm, rozmrazení a bývají také vybaveny teleskopickými výjezdy plechů, výklopným grilem, kombinací způsobů pečení, ochlazováním dvířek, vnitřním osvětlením trouby během pečení aj. Samozřejmostí každého spotřebiče by měla být dětská pojistka. Plynové sporáky jsou například běžně vybaveny pojistkou proti zhasnutí plamene a elektrickým zapalováním.
Pro snadné čištění a udržování trouby je dobré se zaměřit na typy, které jsou pyrolytické - tedy trouby které mají funkci samočištění, při které spálí mastnotu a nečistoty v troubě vysokou teplotou na jakýsi popílek, který stačí pak jen setřít.
Pokud spíše vaříte, měli byste se zaměřit především na nabízené funkce varné desky a naopak, pokud více využíváte při připravování jídla troubu, tak byste měli svou pozornost zaměřit právě na ni. Nemusíte si pořizovat sporák s 15ti funkcemi a pak využívat 3. Přední je si promyslet, které z funkcí a nabízených programů plně využijete a které jsou pro Váš komfort a potřeby stěžejní.




